fredag 30 april 2010

Om inspiration

Igår fick jag åter igen lyssna till och inspireras av fantastiska föreläsare.

Första föreläsaren var den fenomenala Nils Simonsson, kirurgen från Strömsund som la ner skalpellen efter 35 år för att påbörja en ny karriär, som en av Sveriges mest uppskattade föreläsare och som författare till flera succeböcker, mest känd är förmodligen boken; "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?" Nisses budskap hjälper tusentals människor till ett bättre liv varje år.Andra föreläsaren var den otroligt karismatiska och inspirerande Manuel Knight som levt ett liv tuffare än de allra flesta, uppväxt i ghettot, med en bakgrund i amerikanska elitstyrkorna och med tre krig i bagaget, i det sista kriget blev han krigsfånge. Idag är han utbildad psykolog och är en av Europas mest eftertraktade föreläsare inom området prestation och motivation.Men varför flänger hon på så många föreläsningar kan man ju fråga sig?

Jag har världens bästa jobb, men jag har också ett av världens svåraste jobb om man nu får säga så. Jag älskar mitt arbete, för mig är det en passion. Men för att varje morgon hoppa upp ur sängen och komma in fylld av energi, motivation och passion för en ny dag, där jag varje dag träffar människor som är förtvivlade, oroade och ofta deprimerade krävs det en hel del inre motivation.

Jag ger mycket energi i mitt arbete, men jag får också ofantligt mycket energi tillbaka och jag har förmånen att få träffa olika människor, med olika bakgrunder, kulturell och språklig tillhörighet och var enda en av de människor jag träffar har olika sätt att hantera och lösa sin situation. Jag förundras över den kreativitet som jag möter, den kunskap och den kompetens som varenda en jag pratar med besitter. Det är bara de att de inte alltid ser just samma sak som jag.

Oftast är vi själva vår värsta fiende. När självförtroendet börjar krympa intalar vi oss själva att vi inte kan, att vi inte duger och att ingen vill ha oss. Där är min största utmaning, att i varje samtal lyfta personen som jag pratar med och försöka förmedla det som jag ser. Mitt mål är att varje person som jag pratar med ska komma lite närmare sitt slutliga mål oavsett vilka förutsättningar de har.

Ibland handlar det om att hjälpa en person att se sig själv i spegeln och åtminstone se en sak som de är nöjda med. Sen får man bygga på eftersom. Andra gånger handlar det om att ge konkret feedback för att hjälpa någon att ta ansvar för sin egen situation och oftast handlar det om små, små tips och råd på vägen när man fastnat i gamla hjulspår och behöver byta perspektiv eller bara en bekräftelse på att man är rätt ute!

Bäst av allt är den stolthet och glädje jag möter varje dag. Människor är fantastiska på att hantera svåra situationer. Klimax är när de jag arbetar med når sina mål, vilka de nu än må vara. Den energin lever jag på länge och hjälper mig att orka hjälpa andra!

Det finns massor av läsning på området inspiration, här tittar jag ibland, det finns en uppsjö böcker på ditt närmaste bibliotek men för mig är den största inspirationen andra människor. Det är otroligt vad en människa kan klara av om de bara bestämt sig för att lyckas, hjärnan är otroligt enkel att programmera om, det räcker med att upprepa en affirmation 100 gånger för att din hjärna ska ta det för sanning. Men det fungerar likadant åt andra håller. Hjälp därför dig själv genom att upprepa de goda sanningarna om dig själv och försök att, istället för att se problem och misslyckanden, se möjligheter och inlärningstillfällen!

Och till sist, för att citera Manuel Knight, "If you want corn, plant corn". Så inte lök om det är majs du vill skörda!

2 kommentarer:

  1. Det sista du skrev "Så inte lök om det är majs du vill skörda" är ju en helt underbar mening! Många vill ju bra men vet inte hur de ska komma dit. Många vågar inte ta tag i sina problem utan går på som de alltid har gjort. Varför vågar dom inte? Jag kan inte begripa hur man inte vill att livet ska vara enkelt att leva! Jag möter många människor bara genom att gå med hunden (på något sätt har jag alltid varit en människa som folk gärna pratar av sig till) som har alla möjliga problem! Om jag har kunnat leda en på rätt väg så är jag ju glad. Själv har jag haft problem med mitt psyke i många år men tog tag i det och nu lever jag ett normalt, underbart liv utan ångest!
    Hoppas du får en bra dag idag med massor av sol!!!

    SvaraRadera
  2. Det var både väldigt bra och mycket tänktvärt.

    MVH/Annika

    SvaraRadera