onsdag 14 april 2010

Jakten på den försvunna remissen

Idag ringde jag igen till det stora sjukhuset för att höra om remissen kommit fram. Det hade den inte. Ringde min vårdcentral; "det finns inga tider du kan bli uppringd på". Ringde växeln och bad att få kopplas in till läkarsekreterarna och fick prata med en kvinna som verkade lite skärrad över att jag ringde till henne.

-Joo, sa hon det är en remiss skriven, i måndags, men den är inte skickad
-Varför inte det, frågade jag (och undrar, i måndags vad är det här?!)
-Den är inte signerad, svarar hon
-Ok, säger jag. Vill du vara snäll och hjälpa mig att reda ut detta? Den första mars träffade jag en doktor som sa att han skulle skriva en remiss. Den är borta. I förra veckan träffade jag ytterligare en läkare som sa att han skulle skriva en remiss. Som aldrig skrevs. I måndags var jag uppe på vårdcentralen och fick förklarat för mig att läkaren dikterar remissen som går till er läkarsekreterare som sedan skriver och skickar remissen. Nu berättar du för mig att den remissen först måste signeras?
-Eh, ja... Och nu finns inte den doktorn här...
-Så den måste alltså signeras av samma läkare som skrivit den, fastän den är dikterad. Sen trycker du på sänd?
-Ja så skulle man kunna säga, svarar hon.

Till slut skickas hur som haver remissen och jag ringer igen till stora sjukhuset och ber snällt att de kollar om remissen kommit in. Får förklarat att det är ungefär två månaders väntetid, att deras läkare först ska bedöma remissen och sedan prioritera den. Sen kallas man efter behov. Jag säger att jag kan komma med kort varsel, att de gärna får notera det någonstans och sköterskan är omtänksam, förstående och pedagogisk.

Jag tror knappt längre att det är sant.

8 kommentarer:

 1. Synd att du inte fick en sådan läkare som jag har. Han ringer och skyndar på ett ärende SJÄLV! Jag vart alldeles chockad första gången han gjorde så. Han tycker att andra läkare är alldeles för slarviga och inte tar varje patient på allvar. Måste säga att min doktor är guld värd och jag är lycklig som hittade honom. Fast det tog 17 år som sagt...
  Lycka till med remissen och jag hoppas att dom får "tummen ur röven" så du får komma in snabbt som attans!

  SvaraRadera
 2. Ja du, egentligen borde man inte kunna bli mer förvånad än man var innan, men detta är ju inte klokt överhuvud taget!? Du har inte funderat på att kontakta tidningen, radio eller TV? Man får ju faktiskt va anonym. Även om dom ansvariga inte får uttala sej i det enskilda fallet kanske det vore bra att någon högre upp i hierakin fick veta att dom har anställt helt inkompetenta läkare. Tack och lov har jag en läkare som aldrig skulle behandla mej likadant. Jag hoppas du orkar kämpa! Kram //anette

  SvaraRadera
 3. Tänkte på dig igår när jag fick huvudvärk modell grande! (Minskat på kaffet, stressat och var på olustigt möte så det fanns gott om förklaringar!) Det tar verkligen musten ur en och då hade jag det bara en enstaka kväll! Hoppas, hoppas det händer något bra snart för dig i detta!

  SvaraRadera
 4. Ah fy för sören ,vad är det med läkarvården nu för tiden ,allt skulle bli så mycket bättre men det har verkligen blivt mycket sämre..det är inte klokt ,hoppas o ska hålla tummen för dej att det reder ut sej snarast!!=)

  SvaraRadera
 5. Jag har tappat tron på läkarvården... Har fått reda på at jag har högt blodtryck.. Men inte att jag hade det igår på företagshälsan inte.. Och detta med vänte tid.. hur lång tid ska det ta att få provsvar?? En vecka sedan läkaren skulle ha skikat det.. Men inte att jag har fått ett brev ännu inte,,, Kämpa på.. Tillslut får vi alla upprättelse...

  SvaraRadera
 6. Detta borde vara ett fall för patientnämnden (om nu sådan finns kvar). Grunden för anmälan är att du som patient har blivit utsatt för grovt och kränkande slarv.
  Det är oetiskt och oaktsamt att behandla människor på detta sätt. I det du beskriver så märker man att etik och moral inte längre finns med i vårdapparaten. Sjukvården i Sverige har förlorat fästet för vad de egentligen ska syssla med.
  Jag hoppas innerligt att det ordnar sig för dig.

  SvaraRadera
 7. Man kan bara konstatera att man måste vara ganska frisk, för att orka vara sjuk verkar det som. Det hade ju sparat en massa tid för flera människor, inte minst dig om den första läkaren gjort sitt jobb. Jag lider helhjärtat med dig och hoppas att det snart ordnar sig.

  SvaraRadera
 8. Har läst ikapp de senaste två veckorna och sitter här alldeles tårögd. Jag känner igen mig alltför väl och är inte förvånad över hur sjukvården inte fungerar och hur läkarna fullständigt skiter i de patienter som faktiskt kommer till dom för att få vård och hjälp. Läkare har tagit på sig ett ansvar när dom har tagit ett jobb som läkare, men det ansvaret verkar många läkare inte klara av att axla...
  Jag har själv inte varit tillräckligt stark för att orka strida och kräva min rätt och jag beundrar dig för din styrka!
  Hoppas nu att du får den vård du har rätt till och att du i fortsättningen blir bemött på ett människovärdigt sätt!

  SvaraRadera