lördag 5 juni 2010

Mitt allra första egenspunna garn!

Nu har jag spunnit klart mitt första garn från nybörjarkitet som jag köpte på Spinspiration. Det var 50 gr grå massamull som med en hel del spill och nybörjarmisstag resulterat i ca 40 gram och 70 meter färdigspunnet garn. Så här gjorde jag:

Först nystade jag av garnet från slända och blompinne runt en stol som mätte 0,9 meter runt vilket hjälpte mig att räkna ut hur långt garnet blev. Sedan knöt jag annat garn vid ett par ställen per sida för att slippa att garnet skulle trassla sig.

Så här såg det ut innan bad. Lite för övertvinnat på några ställen, på andra lite undertvinnat och lite ojämnt, men jag är förvånad över hur b r a mitt första garn blev!

Efter ett ljummet bad fick det torka hängandes, med en klädhängare och ett skohorn som tyngd under natten.

Upphärvat ser det ut så här.

Jag tror att det hade mått bra av en ytterligare sträckning, kanske om man blötte det först och lät det torka uppspänt på stolen? Eller om man skull investera i ett härvträ? Hur som haver. Jag är superduper-nöjd och jag som var så otroligt skeptisk till en början erkänner mig riktigt biten.

Nu vill jag prova massor av olika ullsorter, vara med hela processen från får till garn och jag vill prova spinna på spinnrock!

7 kommentarer:

 1. Du har blivit helt garngalen! Tänk om jag bara hade en liten uns av ditt engagemang i garn...Vad kul för dig! Grattis!

  SvaraRadera
 2. Banka det. Blöt garnet och smäll det mot en vägg eller plan yta ett antal gånger. Var inte rädd för att ta i. Det brukar fluffa upp garnet och jämna ut det. Lite av det överspunna försvinner också, eller liksom jämnar ut sig.

  Annars tycker jag det ser helt lysande ut för ett första försök - och på slända dessutom. Jag är IMPAD. Slända kan jag inte med över huvud taget!

  SvaraRadera
 3. Ojojoj
  Så fint det blev!
  Grattis och välkommen i gänget!

  SvaraRadera
 4. Oroa dig inte för att det krullar sig, proffsen säger att det ändå inte syns när man börjar sticka med det. Annars håller jag med Carola. Jag har fått lära mig att använda skållhett vatten och att slå det mot vad som finns tillgängligt. Jag brukar dänga det i kakelväggen på dass :) Och din stol är minst lika bra som ett härvträ (om än inte lika mobilt).

  SvaraRadera
 5. Oj vad du kan! Jag har provat att spinna och det var jättesvårt! Har fått låna en slända och nu måste jag bara prova men jag tror inte jag lyckas lika bra som du!

  SvaraRadera
 6. Äh, glömde ju skriva att jag tycker att garnet är fint! Jag har kommit på att jag gillar gråa garner som ser lite råa ut. Håller på med ett sådant här hemma nu också. Keep on spinning!

  SvaraRadera
 7. Aha! Ska det blötas ned också? Hade jag inte en aning om! :-)
  Ditt garn ser verkligen jämnt och fint ut! Och du vet hur långt det är också! Jag skulle vilja ha en härvel, undrar om jag kan få någon att snickra en åt mig...
  Hänger du också på Spinspiration och grubblar på vad nästa ulltuss ska bli för en? :-)

  SvaraRadera