måndag 21 december 2009

Textil på Silvermuseet

I helgen tog vi en tur till Silvermuseet i Arjeplog;

"Silvermuseet har en ovanlig historia att berätta. Berättelsen om en ung läkare som kom till Arjeplog 1922 och som stannade återstoden av sitt liv. "Lappmarksdoktorn", Einar Wallquist, fascinerades av människorna och av landskapet, motiven i hans konstnärs- och författarskap. Och han samlade...

Idag är samlandet, och dokumentationen av samernas och nybyggarnas liv, en gemensam angelägenhet för oss som bor här.

Silvermuseet är vårt gemensamma minne."
Våra barn sprang mellan de olika utställningarna och fick känna en bris av deras kulturella arv. Jag tog några fotografier, utan blixt förstås:
Modellen/mönstret är en klassisk Arjeplogsvante som är populär även idag. Den finns i många olika versioner.

För den som inte stickar själv finns det ofta färdiga alster att köpa på museet, till en väldigt överkomlig peng.

Silvermuseet har också Sveriges största samling av samesilver och är väl värt ett besök!

SYTYCK utmaningen har utmanat mig att tänka i större banor och att våga utforska de saker som ligger utanför mina ramar och mallar. Och som i förlängningen fått mig att titta i det som ligger så nära inpå. På hemorten, i mina egna gömmor, i mina förfäders händer. SYTYCK utmaningen har inte bara gett mig en knuff i rätt riktning utan har fått mig att våga ställa de frågor som jag saknat mod att ställa förrut. Min utmaning är inte slut på långa vägar!

3 kommentarer:

 1. En sådan rikedom på färger och varianter! En sådan skatt, både för museet och oss människor, särskilt er som bor nära och har rötterna på plats!

  SvaraRadera
 2. Silvermuseet är verkligen fantastiskt! Jag gjorde min praktik där uppe för ett par år sedan och jobbade ett par veckor i receptionen. Fast helst vill jag nog mest bo i ett hörn av museet och klappa på alla saker =)

  SvaraRadera
 3. Silvermuséet är underbart! Jag var där tidigare i år och vill gärna besöka det igen.

  En riktigt god jul önskar jag dig och din familj!

  SvaraRadera